Make your own free website on Tripod.com

KISAH BENAR SEORANG PESAKIT BRONCOTIS

Kisahnya berlaku ini berlaku pada kawan saya. Saya ingin menceritakan kisah ini untuk dijadikan iktibar buat semua kerana kisah ini merupaka kisah sebenar tetapi tidak diadaptasikan ke rancangan "Kisah Benar" yang ditayangkan di TV3 berikutan beberapa masalah teknikal yng tidak dapat dielakkan. Cerita ini juga bukanlah semata-mata untuk menarik perhatian mahupun untuk menagih simpati para pembaca.

Bronkotis begitulah sejenis penykit yang telah melemahkan mental rakan saya. Kehadiran penyakit ini betul-betul membuatkan beliau berputus asa dan hilang arah tujuan. Hendak di dayung tak tahu ke mana hendak di tuju, hendak di minta nasihat tak dapek nak menolong.

Kelihatan air mata jatuh berguguran ke bumi menandakan kesedihan yang dihadapi oleh Si "N". Bukannya kerna di tinggalkan oleh Si "A" tetapi disebabkan oleh sejenis penyakit yang dihadapi oleh Si "N". Penyakit yang dihadapi oleh Si "N" memerlukan kos rawatan yang tinggi dan beliau tidak mampu untuk menanggung kos rawatan itu.

Si "N" telah berputus asa dan rasa seperti tidak mahu lagi hidup. Ingin sahaja rasanya beliau membunuh diri. Namum tuhan maha kuasa. Setiap yang berlaku pasti ada rahmat disebaliknya. Penyakit yang dihadapi oleh Si "N" betul-betul menguji ketabahan hatinya. Tidak diduga, lelaki yang kaya sepertinya akan menghidapi panyakit seperti itu. Begitulah besarnya kuasa Allah S.W.T .

Semenjak kejadian itu, perangai Si "N" telah berubah. Daripada seorang yang tidak suka menghisap rokok kepada seorang pengemar hisap rokok. Fikirannya betul-betul buntu dan kusut. Sudahlah Si "A" meniggalkannya, kini dia menghidapi penyakit Bronkotis pula. Sudah jatuh tangga, ditimpa malapetaka.

Kini Si "N" memerlukan sokongan moral. Kepada anda yang ingin membantu Si "N" sila e-mail kepada Jabatan Kebajikan dan Masyarakat @ anda boleh menghantarkan kepada Lot tanah 123, Jalan Liku Bangsar, Taman Cuepacs, 89001 Kuala Lumpur untuk mendapatkan keterangan selanjutnya.

Don't smoke if you have broncitis. This is a community service reminder.

 

© Chempiang 1998 Turn On yoUr Com SpeakeR